17.3.14

Λίγα λόγια για την Ακρόπολη από τη Δ' τάξη!

                               Ο  Παρθενώνας
Το μεγαλύτερο και επιβλητικότερο μνημείο στην Ακρόπολη είναι ο Παρθενώνας(447-432 π.Χ). Ο ναός ήταν αφιερωμένος στην Αθηνά Παρθένο .Ο Παρθενώνας του Περικλή (3) διαδέχθηκε τον Προπαρθενώνα (2) που άρχισε να κτίζεται μετά τη νίκη στο Μαραθώνα 490 π.Χ.  αλλά δεν ολοκληρώθηκε γιατί καταστράφηκε από τους Πέρσες το 480 π.Χ. Αυτός με τη σειρά του είχε χτιστεί στη θέση του πρώτου Παρθενώνα (1) που χτίστηκε το 570 π.Χ. Ο Παρθενώνας του Περικλή ήταν όλος φτιαγμένος από πεντελικό μάρμαρο.






                                                               Προπύλαια
Τα Προπύλαια της Ακρόπολης των Αθηνών χτίστηκαν μετά την ολοκλήρωση του Παρθενώνα από τον αρχιτέκτονα Μνησικλή (437- 432 π.Χ.)  . Το πρώτο πρόπυλο (510 -480 π.Χ.) καταστράφηκε από τους Πέρσες το 480 π.Χ. . Τα Προπύλαια δεν ήταν ναός αλλά η είσοδος του μεγαλύτερου ιερού της πόλης. Αποτελούνταν  από ένα κεντρικό κτίριο και δυο πλάγιες αίθουσες που σχημάτιζαν ένα σχήμα υποδοχής των πιστών.








                                                             Το Ερέχθειο
Αποτελούσε τον ιερότερο τόπο λατρείας στην Αθήνα και εκεί λατρεύονταν η Αθηνά ,ο Ποσειδώνας, ο Ήφαιστος, ο Κέκροπας (ο μυθικός πρώτος βασιλιάς της Αθήνας) και οι τοπικοί ήρωες Ερεχθέας και ο αδερφός του  Βούτης. Ναός ιωνικού ρυθμού , οικοδομήθηκε το 421- 406 π.Χ. και αντικατέστησε τον προηγούμενο ναό  «αρχαίο ναό» που βρισκόταν πιο νότια και ήταν αφιερωμένος στη θεά Αθηνά Πολιάδα.
Αν κάνεις μια βόλτα γύρω από το ναό θα δεις ότι καμιά πλευρά δεν είναι ίδια γιατί εκεί λατρεύονταν διαφορετικοί θεοί και ήρωες.








                                                      Ναός Αθηνάς Νίκης
Καθώς ανεβαίνεις στην Ακρόπολη στα δεξιά σου βλέπεις τον ναό της Αθηνάς Νίκης (426 – 421 π.Χ.) σε σχέδια του αρχιτέκτονα Καλλικράτη. ο πρώτος ναός ήταν ξύλινος (6ος αιώνας π.Χ.) και καταστράφηκε από τους Πέρσες το 480 π.Χ. στην εποχή του Κίμωνα (468 π.Χ.) χτίστηκε ένας από πωρόλιθο που περιέλαβε τη βάση του ξόανου της θεάς Αθηνάς και στο εξωτερικό υπήρχε ένας βωμός . Εδώ οι Αθηναίοι λάτρευαν την προστάτιδα και συμπαραστάτριά τους, στους πολέμους , θεά Αθηνά. Σύμφωνα με τον περιηγητή Παυσανία οι Αθηναίοι είχαν κόψει τα φτερά από το άγαλμα για να μην τους φύγει ποτέ από την πόλη. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για το άγαλμα της θεάς Αθηνάς και όχι για την προσωποποίηση της Νίκης.






                                              Ιερό Βραυρωνίας Αρτέμιδος
 Εκεί πήγαιναν οι γυναίκες που γεννούσαν  για να κάνουν τάματα.
 




                                     Αρρηφόριο
Εκεί έμεναν τα κορίτσια που ύφαιναν τον πέπλο της Αθηνάς.



                                    Χαλκοθήκη
Εκεί πήγαιναν τα αφιερώματα στη θεά Αθηνά.

 

 πληροφορίες από τους μαθητές της Δ' τάξης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου